Whisky maken in enkele dagen?

Om van je whisky te genieten heb je tijd nodig, om whisky te maken heb je nog veel meer tijd nodig. Whisky moet minstens 3 jaar gerijpt hebben om de titel "Scotch whisky' te krijgen, maar de meeste whiskydistilleerderijen kiezen ervoor om hun gevulde eikenhouten vaten 10, 12 of meer jaren te laten liggen vooraleer de whisky te bottelen.

Een aantal start-ups in Silicon Valley zetten in 2021 technologie in om op enkele dagen tijd de sterke drank verkoopsklaar te krijgen. Zo kiest de start-up Bespoken ervoor om in plaats van whisky in een eikenhouten vat te laten rijpen en geduldig te wachten op de invloed van het hout op de drank, te werken met 'microstaven'. Dit zijn kleine stukjes hout, de grootte van tandenstokers, die in een speciale machine worden toegevoegd aan de ongerijpte whisky. In de machine worden onder andere temperatuur, druk en draaisnelheid bijgeregeld om zo in slechts 72 uur een equivalent van een tien jaar oude whisky te produceren.

Endless West, een concurrent van Bespoken, werkt met natuurlijke bronnen, zoals gist en planten. Ze beweren dat ze op die manier een 30 jaar oude Balvenie Single Malt (ongeveer 1000 euro per fles) kunnen creëren voor een fractie van de prijs.

Kenners zeggen dat de Tech Whisky niet kan tippen het echte spul. De bedrijven willen vooral nieuwe markten in China en India aanboren. Interessante evoluties allemaal, maar toch liever de leuze "leve de langzaamheid". Laat de tijd en de natuur maar zijn werk doen in het whiskyvat. De leuze van Glengoyne bijvoorbeeld -  "unhurried since 1833" -  staat dan ook mooi in contrast met de recente technologische experimenten.

Geniet van je glas en neem er je tijd voor!
Slàinte mhath!

(Credits afbeeldingen: www.bespokenspirits.com / www.glengoyne.com)

Populaire posts